Artikelindex

Kari Anne AlpenChowLife1984 crp400

Onze eerste korthaar Kari (l) en zoon Anne gefotgrafeerd in de Zwitserse Alpen op de omslag van het Amerikaanse Chow LIfe Zomer 1984

Onze eerste Chow Chow was de zwarte langhaar Zol-Che van Mongolië, geboren in 1971. Wij namen met hem deel aan een clubmatch van de Nederlandse Chow Chow Club. Daar zagen we een presentatie van enkele kortharige Chows. Dat is een originele variëteit.

In de jaren zeventig had de korthaar nauwelijks nog liefhebbers, was zo goed als onbekend en dreigde uit te sterven. Wat zonde, zo'n beeldschone hond! Voor ons wat die prachtige verschijning liefde op het eerste gezicht. Er werd nauwelijks gefokt met kortharen dus aan een pup was moeilijk te komen. Na enkele jaren geduld oefenen waren we zo gelukkig in 1978 de teef Warnsborn Shi-Kari te krijgen. Met Kari startte onze betrokkenheid bij de korthaar. Die moest toch kunnen overleven en meer bekend kunnen worden? Janneke - beroepsmatig actief in de sfeer van voorlichting en PR - nam contact op met iedere te traceren korthaar Chow-bezitter ter wereld en spoorde deze mensen aan met hun kortharen te gaan showen en fokken. Op dat moment was dat niet gebruikelijk. Kortharen werden over het algemeen niet gezien als iets om trots op te zijn. Pups waren moeilijk te plaatsen. Keurmeesters stuurden kortharen de ring uit omdat ze geen echte Chows zouden zijn. Een groepje enthousiastelingen in de VS vatte het plan op voor de Society for the Preservation of the Smooth Chow Chow. Wij werden uitgenodigd mee te doen als ‘founding members'

 Tij gekeerd

Het propagandawerk heeft vruchten afgeworpen, het tij is geheel gekeerd. Nog steeds vormen kortharige Chow Chows in het ras de minderheid, maar onbekend en onbemind zijn ze niet meer. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar wereldwijd. Was het vroeger uiterst moeilijk om met een uitmuntende korthaar door te dringen tot de hoogste plaatsen in de ring, zoals we zelf met de veel geshowde Kari en Anne hebben ervaren, tegenwoordig weten kortharen met kwaliteit de keurmeesters aan te spreken. Diverse kortharen draaien nu mee aan de top. Diverse Chow liefhebbers hebben de charme van de korte vacht ontdekt, wat het fokken makkelijker en weer leuk maakt: voor de pups die je niet zelf kunt houden zijn nu serieuze belangstellenden. Het gevaar van uitsterven is geweken. Het is prachtig dat te mogen meemaken.

Veel tijd en aandacht is bij ons altijd uitgegaan naar het onderhouden van wereldwijde contacten met de korthaar pioniers, naar het schrijven en organiseren, en vooral in de beginperiode aan het presenteren van de korthaar aan een breed publiek. Aan het fokken van kortharen hebben we een bescheiden, maar in de begintijd wel vitaal, aandeel geleverd.
Meer achtergrondinformatie in dit interview op de website van uwhondenkat.

Kari en zoon Anne

Warnsborn Shi-Kari had eind 1979 een nest met haar rode KH oom Warnsborn Mombo. Daaruit werden geboren de kortharen Anne, Ago, Aya en Afka Sasja van het Bossche Front en de rode langhaar Atze. Met de teven Aya en Afka Sasja werd gefokt onder respectievelijk de kennelnaam Li Tsji Tsjiang en Hillesheem, de reu Anne bleef bij ons. Vijf maal werd hij ingezet. Hij kreeg een nest in Frankrijk (U-nest Du Grand Khan), een in België (Akbar I-nest) en drie maal in Nederland (Anhwei G-nest en V- en W-nest van de Rekels). Anne bleek homozygoot voor korthaar, met andere woorden: hij gaf compleet kortharige nesten met langharige teven. We zijn de betrokken fokkers (Christiane Laujon, Diane van Damme, Menno de Jager en Jet Vermeulen) veel dank verschuldigd dat zij het in die tijd aandurfden met een korthaar reu te fokken.

Jenny

In 1988 importeerden we uit Canada de rode korthaar Ciao Jenny Wren. Zij kreeg in 1990 een nest met rode KH Brosscroft Harvy Pooka. In dat nest zat de rode KH reu Bilbo Baggins van het Bossche Front met twee langharen: Bamse en Berenice. Bilbo bleef bij ons. Hij heeft vijf maal gedekt, twee maal in Duitsland (Ca-Caliban P- en T-nest), drie maal in Nederland (Anhwei D-nest en D- en E-nest van de Rekels). Zijn kortharige dochters Dy-Na-Mies en Eb-Be-Hout van de Rekels

kwamen bij ons wonen. Hun moeders zijn kleindochters van Anne van het Bossche Front. Met Ebbe gingen we verder.


Ebbe

In 1997 werd zij moeder van de kortharen Calixtus en Chaza van het Bossche Front (vader: crème LH Chowhill's Cream Scandic Man). In 1998 kreeg ze met Solitary Man of the Royal Club 1-1 rode en 2-2 zwarte pups: de reuen Drummer Yuma, Dapper Sivar en Duco Shinto en de teven Dafne, Dropje en Dido. In 2000 werd ze moeder van weer een compleet kortharig nest, ditmaal met Walk on Ice of the Royal Club: de zwarte Foppe en Filippa en de rode Filomena, Fokeline en Finn-Toumba. Ook Ebbe bleek dus homozygoot voor KH. Haar dochter Fokeline bleef bij ons.

Kuuki

In 1996 kregen we Parmelia Kuukivi uit Finland, zij werd in 1999 moeder van 1-2 zwarte langhaar pups met zwarte langhaar Solitary Man of the Royal Club: dat waren Exclusive Arrival, Emmylou en Eclips van het Bossche Front. Eclips bleef bij ons, als gezelschapsdame van haar moeder.
In 2003 kreeg Kuuki haar tweede nest, met de rode langhaar Sweet Talkin' Romeo of the Royal Club. Daarin de zwarte langhaar teef Gordana, de rode korthaar reu Groninger Gosse en de zwarte korthaar teef Germke Grazyna. Germke bleef bij ons.

Foke

Ook Fokeline kreeg een nest in 2003, drie rode pups met als vaderhond de rode korthaar Paramount Stylish Smooth: de reu Hidde en de teef Hinke zijn korthaar, het teefje Hiske Lisu langhaar. De twee kortharen zijn bij ons gebleven.
Op 1 maart 2005 werd Foke moeder van nog een zoon: de rode korthaar Isidorus. Zijn vader is Sweet Talkin' Romeo of the Royal Club.

Germke

In 2005 had ook Germke een nest, met onze eigen rode korthaar reu Hidde als vader.
In dit nest een rode langhaar reu Jelte, en een zwarte korthaar teef, Jacobine. In 2006 werd Germke moeder van weer een knappe zwarte korthaar dochter: Laurentine. Haar vader is Hiddes beroemde halfbroer: Kamp Smooth Contender of the Royal Club.
In 2007 hebben Hidde en Germke samen een tweede nest gekregen. Ditmaal waren er zes pups: vier rood en twee zwart, een langhaar, vijf korthaar. De zwarte zijn de reu Mees en de teef Menke, de rode de reuen Meinte (langhaar) en Magnus en de teven Millan en Marjatta. Magnus hebben we gehouden.
Germke was opnieuw aan dekken toe op een moment dat we onmogelijk van huis konden. Vanwege de fijne pups uit het J- en M-nest leek een derde huwelijk met Hidde een goed plan. Begin 2009 werden vijf pups geboren: de reuen Orso (rood langhaar) en Oetze en Okker (rood korthaar), en de teven Oopke Germke (rood) en Ona Loa Nio (zwart), beide kortharen. Oopke is bij ons gebleven.
In de Hidde x Germke combinatie zijn onze Chow-families samengebracht. Van vaderskant uit stammoeder Warnsborn Shi-Kari, zeven generaties terug in de stamboom, gecombineerd met de zoon van onze Canadese import Ciao Jenny Wren, en van moederskant uit de Finse Parmelia Kuukivi.

Germke heeft in 2010 haar vijfde nest gekregen, met daarin onze nieuwe crème korthaar teef waarop we hoopten: Quinta Alba. Vaderhond is de crème korthaar Chowhill's What Is My Name Again uit Zweden. In dit nest ook de rode langhaar reu Quirinus Secundus, en nog drie kortharen: de zwarte reu Quaestor Tertius en de rode teven Quassia Prima en Quarta Rubra.

Hinke

We wilden graag nóg een (kortharige) dochter van de door ons hogelijk bewonderde Sweet Talkin' Romeo of the Royal Club van Ben en Kitty Buurman, een reu die niet alleen zijn uiterlijke kenmerken en gezondheid mooi doorgeeft, maar ook zijn vrolijke en verdraagzame karakter.
Met Foke kreeg hij geen dochter maar een zoon. Dus ook Hinke werd in 2005 aan Romeo uitgehuwelijkt.
Ze was weg van hem, maar er kwam weer maar een pup. Gelukkig deze keer wel een teef. Dus nu hebben we een fawn langhaar erbij, Krijntje.

Krijntje

Krijntje werd eind 2008 moeder van een nest van vier pups met Kamp. Chen Jing Zung Tzung Le uit Duitsland, de knappe zwarte korthaar zoon van Kamp Smooth Contender of the Royal Club. Krijntje bleek een modelmoeder voor haar drie zoons en dochter: Nout (rood langhaar), Nestor (rood korthaar), Nalle en Nynke (zwart korthaar). Vanaf vier weken kreeg ze ongevraagd hulp bij verzorging en opvoeding van onze Clip (Eclips van het Bossche Front). Clip, uit 1999, is dol op pups, maar bleek volgens onze normen helaas niet gezond genoeg om mee te fokken. Ze was dolgelukkig als kindermeisje voor het F-nest in 2000, en kon zich als negenjarige vol enthousiasme wijden aan de oma-rol voor de N-pups.

Op de dag van de NCCC Clubmatch, 25 april 2010, kreeg Krijntje zeven kinderen met de broer van haar eerste echtgenoot: de rode korthaar Kamp. Chi Ming Zung Tzung Le uit Duitsland. Het P-nest bestaat uit de rode langhaar reu Pier, de fawn reuen Pekka (langhaar), Pol en Pelle (korthaar) en drie rode teven: Pirkko en Phila (langhaar) en de korthaar Ploon. Ploon, vernoemd naar keurmeester Ploon de Raad, is gebleven. Eigenlijk was dat niet de bedoeling, maar ze was onweerstaanbaar.

Krijntje kreeg nog een derde nest, op 23 mei 2011:  twee rode reuen, Sywert Sjouke (korthaar) en Schelte Sirius (langhaar), de rode langhaar teef Stijntje Sidonia en twee fawn teven, Symke Severine (korthaar) en Sibrich Serafine (langhaar) met als vaderhond de Deense rode korthaar Bidachows Kind Smooth Kalvin Klein (Kalle).  Sibrich is bij ons gebleven. Helaas is ze jong overleden, ze leed aan een zeldzame aandoening.

Oopke

Oopke, dochter van Hidde en Germke, werd op 16 november 2010 moeder van twee dochters. Omdat we al Curly Coated Retriever nesten hebben gefokt met de beginletters R - S - T - U kregen deze pups een dubbele R-naam.
Renske Rufina en Romke Roline zijn allebei rode kortharen. Hun vader is dezelfde als die van ons P-nest: de rode korthaar Kamp. Chi Ming Zung Tzung Le uit Duitsland.

Door een vervelende samenloop van omstandigheden paste Oopke op den duur niet meer in haar familiegroepje. Om een gezelliger leven te hebben dan ze hier konden leiden, is ze verhuisd. Ze heeft het uitstekend naar haar zin bij haar nieuwe bazen. Een speling van het lot zorgde er kort na haar vertrek voor dat haar dochter Renske Rufina weer op ons pad kwam. Zij woont nu in Friesland en werd moeder van het W-nest.

Ploon

Ploon, dochter van Krijntje, werd op 13 april 2012 moeder van twee rode langhaar dochters, Teuntje Tjallina en Trijntje Tialda. De vaderhond was de rode langhaar Frans Kampioen Zeus Bohemian Hako. Ploon genoot van het moederschap. Het hebben van pups hielp haar gelukkig voor een goed deel af van de grote gereserveerdheid ten opzichte van onbekenden, die ze als jonge hond had. In 2013 werd ze ver in Zweden gedekt door de zwarte korthaar Imperial Dreams of Black Knights. De hoop was een zwarte korthaar dochter van Ploon te kunnen aanhouden. Maar dat plan lukte niet: op 28 oktober 2013 werden weer twee rode langharen geboren, nu reuen: Viggo en Viking. Viking hebben we gehouden.
Het lokte om de vaderhond van het W-nest, Engelse import in Denemarken Kamp. Miketilla Monte Carlo, nog eens in te zetten, maar dan met Ploon. Uit deze combinatie is op 1 december 2014 het X-nest geboren: 1-3 langhaar en 0-1 korthaar. De langharen zijn Xenophon, Xanthe, Xena en Xylia, en Xilla is de korthaar. Eindelijk die korthaar teef, Ploon kán dus korthaar krijgen. Maar helaas, dit keer konden we geen pup aanhouden.
Op 20 december 2015 kreeg Ploon haar vierde en laatste nest, dit keer met zwarte korthaar Kamp. Bagatur Brannik from Realnature. Van haar twee rode korthaar dochters, Yfke en Ysbrantsje, hebben we Ysbrantsje, roepnaam Brantsje, aangehouden. Yfke kwam na vijf maanden weer naar ons terug.

Quinta

Quinta, dochter van Germke, hebben we uitgehuwelijkt aan onze Hidde. Hidde had ons al drie mooie nesten gegeven met Germke (J, M en O). Onze veteraan liet deze keer zien verdunningsfactor te kunnen vererven. Hij en de jonge Quinta werden op 16 november 2012 ouders van een kleurig nest bestaande uit een fawn korthaar teef, Ursa Unica, en vijf reuen, de langharen Utze Urias (zwart) en Uwe Ultimo (blauw), en de kortharen Ulco Ursinus (rood), Ulrik Urbanus (blauw) en Ubbo Ulysses (fawn).

Renske

Renske Rufina, die tot hun verdriet helaas niet bij haar prima eerste eigenaars kon blijven, namen we terug. We vonden voor haar een plaats bij een kennis. De deal was dat zij de hond in eigendom zou krijgen nadat wij een nest met haar hadden gefokt. En zo geschiedde. 
Renske kreeg met de Engelse, in Denemarken geïmporteerde, rode langhaar reu  Kamp. Miketilla Monte Carlo op 16 november 2013 een nest van 1-5 rode pups. De langharen zijn Wiert,  Wiske en Wichertsje, de kortharen Wouke, Wencke en Wopke. Wichertsje hebben we gehouden.

Wichertsje

Wichertsje kreeg met zwarte korthaar Kamp. Bagatur Brannik from Realnature op 28 december 2015 het Z-nest. Twee rode langhaar reuen, Zeb Zappa en Zweder Zippe, en vier teven:  rode langhaar Zippora, rode korthaar Zépherine en zwarte kortharen Zoete Zwart en Zwaantje Zwart.
Met dit nest hebben we bij de Chows eenmaal het alfabet rond gefokt. (Er zijn nog vier meer Bossche Front nesten  geweest, met de Curly Coated Retriever: R in 1986, S in 1988, T in 1991 en U in 2001). 

Op 24 maart 2017 kreeg Wichertsje haar tweede nest, met als vaderhond onze rode langhaar Viking van het Bossche Front: twee rode langharen, de reu Brun Borre en de teef Binske Berenice.
Het derde nest van Wichertsje, weer met Viking, werd geboren op haar verjaardag, 16 november 2018, en bestond uit vier rode langhaar teven: Esse Elodie, Eegje Engelina, Ebeltje Edwina en Emke Eglantine.

Xylia

De eigenaar van Xylia, rood langhaar, wilde het eerste nest met haar graag fokken onder de Bossche Front kennelnaam. Zo geschiedde. Met vaderhond rode korthaar Friendly Red King van de Beerse Haj kreeg ze op 3 december 2016 vijf kortharige pups: de reuen Ago Artorius en Ace Armando en de teven Aske Aya, Arieta Ava en Aukje Arya, de laatste fawn, de rest rood.

Ysbrantsje

Ysbrantsje, rood korthaar, werd op 20 november 2017 moeder van een nest van vijf, met rode langhaar Buddy als vader: de crème langhaar reuen Caspar Cromwell en Coert Casimir, de rode langhaar reu Coppe Chinaman en rode korthaar reu Calle Constantijn en rode langhaar teef Claasje Cunera.

Op 29 april 202 had ze haar tweede nest, met crème korthaar Forsure Polaris uit Finland. Het nest bestond uit de crème langhaar reu Finn Fedde en de teven fawn langhaar Fawn Filippa, rood korthaar Finna Fokeline en zwart korthaar Floor Filomena.

Yfke

Op 3 mei 2018 werd Yfke moeder van het DD-nest: vier korthaar pups, de zwarte reuen Doeke Drewes en Djaga Dignus, zwarte teef Dropje Doutsen en rode teef Djura Delfine. Vaderhond is de zwarte langhaar Black Inu van de Beerse Haj.