Krijntje van het Bossche Front   24 oktober 2005 – 2 oktober 2017

Net voor ze twaalf jaar zou zijn geworden is ze ons ontvallen, onze ‘laiverd’ Krijntje. Maar het was haar tijd, lijden stond haar te wachten en ze had haar tax wel gehad. 

Dat we haar hebben gekregen was een wonder. Haar moeder heeft daar eigenlijk niet zo hard aan getrokken. Krijntjes moeder was onze zelfgefokte Hinke, dochter van de beeldschone korthaar Paramount Stylish Smooth. Deze reu dekte in Nederland nauwelijks buiten de eigen kennel. Dat wij onze Fokeline door hem mochten laten dekken was een bijzondere geste van zijn eigenaar. Kostbare pups dus voor ons, we hielden daarom twee van de drie uit dat nest aan: Hidde en Hinke.

Ploon van het Bossche Front         25-04-2010 – 14-02-2019

Negen jaar geleden rond deze tijd hadden we twee nesten, de P- en de Q-pups. Het initiatief voor het Q-nest hadden we genomen in de hoop op een crème korthaar teef, om aan te houden. Dat lukte: Quinta Alba was een van de vijf uit het laatste nest van bijna zevenjarige Germke. Krijntje, vier jaar oud op dat moment, had haar tweede nest. Van haar wilden we zeker ook graag eens een kind, maar later. Haar P-pups met Chi Ming Zung Tzung Le, rode korthaar uit Duitsland, zeven maar liefst, waren een week jonger dan de Q’s. 

Toen de P’s in de benen kwamen zag ik dat we een ‘probleem’ hadden. De ultieme incarnatie van je fokdoel moet je nooit verkopen. En in dat beeldschone nest was één pup echt te mooi om te laten gaan: rode korthaar teef  Ploon. Vernoemd naar jachthondenfokker en -keurmeester Ploon de Raad, stimulator in onze Curly Coated Retriever-tijd en degene die me als eerste aanzette tot schrijven over de kynologie.

Germke Grazyna van het Bossche Front14 juni 2003 – 20 januari 2017
Dertien en een half jaar heeft ze ons leven gedeeld, Germke Grazyna van het Bossche Front. Vanuit Beekbergen, waar ze werd geboren, verhuisde ze begin juli 2003 met ons mee naar Pieterburen, achter in de auto met haar moeder Parmelia Kuukivi en drie nestgenoten.

Moeder Kuuki
Dat ze geboren is, was niet ons idee. Dat heeft een voorgeschiedenis.
Haar moeder, de Finse Kuuki, bleek als pup en opgroeiende hond niet te zijn geaccepteerd door onze hechte groep van Chows en Curly Coated Retrievers.

Het Schipperke is het kleinste herdershondje. Op deze film kun je zien hoe onze Quippe en Rara - circa een half jaar oud - de pups van het X-nest van Ploon hoeden.

Enkele dagen naar haar aankomst in Nederland maakten we dit YouTube-filmpje van Schipperke Faksimil Quippe Boni, waarop duidelijk te zien is dat zij en de Chow Chows nog echt aan elkaar moeten wennen.

Meedoen aan tentoonstellingen is interessant, omdat je dan ziet hoe je eigen hond uitkomt tussen zijn soortgenoten. Het is ook leerzaam om andere honden te bekijken. Showen is een spel. Het geeft voldoening om je hond zo te presenteren, dat zijn mooie punten zo goed mogelijk over het voetlicht komen. Dat vereist oefening. Honden uitbrengen is hondensport, waarin het om teambuilding en timing gaat.

Op 31 januari 2014 is Hidde overleden. Hij stamt uit het eerste nest dat in Pieterburen is geboren, op 28 september 2003. Daarin zaten twee teven en een reu, en we besloten de kortharen te houden: de reu Hidde en zijn zus Hinke. Wat waren we trots op Hidde, een prachtige zoon van de geweldige Paramount Stylish Smooth en onze Fokeline van het Bossche Front, twee rode kortharen.

Tot ons grote verdriet is op 5 juli 2012, onze jongste Chow, de net eenjarige Sibrich Serafine van het Bossche Front, ingeslapen. Passend bij haar engelachtige tweede naam misschien wel de allerliefste Chow die we ooit hebben gehad, met haar uitgesproken zachte karakter, vriendelijk, volgzaam en altijd zonnig en opgewekt. Een genot dus in de omgang, maar ook om naar te kijken: ze was een plaat van een Chow. Dat zo’n schat door het noodlot is getroffen, is een zwaar gelag.

Magnus heeft, kennelijk uit gemakzucht en gewoonte, de neiging een geopereerd achterbeen te ontlasten. Zijn hersens moeten worden ingeseind dat hij gewoon op vier benen lopen kan. Bowen therapie lijkt een goede manier om die boodschap bij hem binnen te krijgen.

Eclips van het Bossche Front, geboren op 16 april 1999, is op 26 november 2011 overleden. Op en versleten was ze.
Clip was een van de drie zwarte langharen uit het eerste nest van Parmelia Kuukivi. Ze is aangehouden als gezelschapsdame voor haar moeder.
Die taak heeft ze vier jaar vervuld. Toen kreeg Kuuki het G-nest waaruit Germke bleef.
Tijdens de verhuizing naar Pieterburen bleek Clip zich thuis te voelen bij Dy-Na-Mies van de Rekels en mix-Chow Jixi, en bij hen is verder ze gebleven.
Clip voldeed helaas niet aan onze normen als fokdier. Maar als gezelschapsdier was ze topklasse. Een Chow met een kop erop.  Maar wel een heel lieve kop, want ze was de vriendelijkheid zelve. Door haar onverstoorbaarheid - wat ze in haar hoofd had voerde ze uit , waarschuwingen waren aan haar niet besteed - riep ze wel eens irritaties op bij de andere honden. Maar 'incidenten' waren altijd situatiegebonden,  en ook zo weer vergeten, bij beide partijen.
Haar vitaliteit was bewonderenswaardig evenals haar doorzettingsvermogen. We hebben een grootse hond aan haar gehad en zullen vaak aan haar terugdenken.