Wij fokken sinds 1979. Nooit veel, wel serieus. Onze belangstelling gaat uit naar de kortharige Chow. Maar gezien de erfelijke achtergrond worden er in elk nest ook langharen geboren. Dus wie het liefste een langhaar heeft kunnen we soms ook aan een puppy helpen. Wie een Het Bossche Front puppy wil zal vaak geduld moeten oefenen, maar is altijd welkom om kennis te komen maken, in Pieterburen of op een tentoonstelling.

In huis

Onze honden wonen in huis. Pups worden ook in huis geboren en groeien daar op. We laten de pups in de weken bij ons bewust kennismaken met zaken die voor hun verdere leven in een gezin van belang zijn. Dag en nacht houden we moederhond en pups in de gaten. Vanaf dat ze daar aan toe zijn gaan de pups een paar maal per dag de tuin in, om de wereld te verkennen en voor de plasjes en poepjes. Als ze het aangeven: ook ‘s nachts. Normaal gesproken krijgt een pupkoper een volledig zindelijk hondje mee.
Samen met de moeder wordt de pup ontwormd als hij twee, vier, zes en acht weken oud is. De pupenting krijgt de pup met zes (en negen) weken. Bij de eerste enting checkt de dierenarts elke pup op een aantal punten zoals huid, oren, ogen, gebit en hart. De bevindingen van dat onderzoek en de notitie over de enting(en) worden aangetekend in zijn Europese Hondenpaspoort.

Ouderdieren

De ouderdieren zijn nagekeken op heupen, knieën, ellebogen en ogen. We houden ons aan het fokreglement van de Nederlandse Chow Chow Club (NCCC) en de regels van de Raad van Beheer die basiseisen stellen. Onze eigen normen zijn strenger: ED-2 en ED-3 vallen hier af voor de fokkerij. Als de vaderhond in het buitenland woont voldoet hij daar aan de vereisten om aan de fokkerij mee te doen. Soms is de eigenaar bereid de hond extra te laten onderzoeken op aspecten die in de NCCC wel, maar in het buitenland niet gebruikelijk zijn. De gezondheidsscores vindt u op onze website (pdf-bestand) en op die van de Nederlandse Chow Chow Club.
De ouderdieren en de pups hebben stambomen die zijn erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale). De pups krijgen een stamboom van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Die instantie zorgt er ook voor dat de pup een chip (transponder) krijgt die vermeld staat op de stamboom en in het paspoort en die geregistreerd staat in een databank.
De pups worden door de Raad van Beheer voorzien van een DNA-profiel. Aangezien de ouders daar ook over beschikken bevestigt dat profiel de stamboom. We plaatsen de pups met een koopovereenkomst. Pupkopers zijn daardoor zeker van garantie.

Kynologie als leidraad

De leidraad bij het fokken is de kynologie. Met andere woorden: we proberen pups op de wereld te zetten die iets moois voor het ras kunnen gaan betekenen. Wij fokken dus niet met het doel om pups te verkopen. Maar omdat er meestal meer wordt geboren dan een mens houden kan, moeten er wel pups worden geplaatst. Wij zoeken voor elke pup met zorg de best passende eigenaar en adviseren de pupkoper over welke pup het beste bij hem/haar past.

Van een pupkoper verwachten we dat hij/zij de pup levenslang een goed leven wil bieden, als huisgenoot, met alle aandacht en liefde die de hond nodig heeft. Maar ook is de bedoeling dat de pupkoper belangstelling ontwikkelt (of al heeft) voor het ras als geheel. Het lidmaatschap van de Nederlandse Chow Chow Club is daarvan de basis.Wij vragen een pupkoper om de hond, als hij goed opgroeit, op een of andere manier mee te laten doen aan de kynologie. Dat kan betekenen zo nu en mee komen doen aan de jaarlijkse Kampioenschapsclubmatch van de NCCC. En de gezondheidsonderzoeken laten ondergaan, om mee te helpen gegevens te leveren over de gezondheidssituatie van het ras. We maken met onze puppykopers afspraken hierover. Hopelijk leidt deze aanpak voor de pupkoper tot een boeiende nieuwe liefhebberij.

Wij willen de pupkoper liefst al vooraf goed leren kennen om te weten of we hem/haar met een gerust hart een puppy kunnen meegeven. Bezoek aan het nest is welkom vanaf het moment dat de moederhond daar aan toe is, normaal gesproken vanaf week drie. We verwachten dat de pupkoper het nest komt bezoeken. Voor de pup is het prettig als hij zijn nieuwe baas ontmoet heeft voor hij gaat verhuizen. Dat komt de band alleen maar ten goede.

De pups worden geplaatst met een koopovereenkomst (voor de basis zie de website van de Nederlandse Chow Chow Club onder Reglementen) zodat de koper zeker is van zijn rechten ingeval het met de pup minder goed gaat dan gehoopt, met daarbij een convenant waarin nadere afspraken rondom de pup zijn opgenomen.

Opvoeden

We verwachten ook dat de pupkoper de pup goed zal socialiseren en opvoeden. Dus hij/zij moet beloven met de pup naar cursus te gaan. In ieder geval met acht/negen weken naar een puppycursus en zo mogelijk een of meer opvoedingscursussen daaropvolgend. We zullen, indien gewenst, graag naar een goed adres daarvoor verwijzen.

Bij het ophalen krijgt de nieuwe eigenaar een uitgebreid pakket mee met onder andere topkwaliteit voeding voor vele weken en mooi materiaal voor vachtverzorging. Voorafgaand aan het afhalen krijgt de pupkoper een uitvoerige handleiding over verzorging en opvoeding.

Ondersteuning

Als de pups zeven weken zijn, doen ze mee aan een zogenaamde Puppy Playground bij Kynospirit/Gabriëlle Veenstra. De pups laten dan hun natuurlijke gedrag zien in diverse situaties. Aan de hand van wat ze ziet geeft Gabriëlle ons adviezen, die wij kunnen meegeven aan de pupkopers. Als de pups ongeveer vier maanden zijn, verwachten we hen met hun eigenaars terug voor een Puppy Playground Follow Up: een gezellige en informatieve middag, waarop we met elkaar  bekijken en bespreken hoe het met de pups gaat. Voor wie van ver komt, kan dit worden gecombineerd met in de ochtend het kennismakingsbezoek aan Trimsalon Thus/Monique Ketelaar, die onze pupkopers  gratis een kennismaking aanbiedt met dé manier om de vacht te onderhouden: baden en blazen. Jong geleerd is oud gedaan, en de eigenaar moet het een keer gezien hebben.

Pupkopers kunnen van ons altijd ondersteuning verwachten. Zo lang de hond leeft zijn we bij hem betrokken. Daarom geven we graag hulp en goede raad als de eigenaar daar prijs op stelt. Met meer dan veertig jaar ervaring en kennis op het gebied van Chows, hondenopvoeding en kynologie zijn we onze puppykopers graag tot steun.