130406 em5 063 2 janneke jipping 60001

Janneke met voorzitter Jipping
De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied heeft Janneke Leunissen-Rooseboom in 2013 onderscheiden met de Gouden Erespeld. Deze onderscheiding kent de Raad van Beheer toe aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de kynologie.
De laudatio van RvB-voorzitter Gerard Jipping luidde als volgt.

"Janneke Leunissen en haar man Leo voeren sinds 1979 de kennelnaam Het Bossche Front. In eerste instantie voor de kortharige variëteit van de Chow Chow, die toen bijna uitgestorven was. Hun eerste korthaar, Warnsborn Shi-Kari, kreeg Janneke in 1978 van de ook als mentor van Mopsenfokster Monique Jansen genoemde mevrouw Veldhuis. De fokkerij is vanuit Kari opgebouwd. Inmiddels wordt de zevende tot negende generatie na Kari in Pieterburen geboren. Janneke heeft zich in de jaren tachtig en negentig ingespannen om ook internationaal belangstelling voor behoud van de korthaar te wekken.
In 1983 kwam er een tweede ras bij, waarmee is gefokt, geshowd en ook gewerkt: de Curly Coated Retriever. In beide rassen hebben Bossche Front honden de nodige titels behaald. De eerste trots daarbij is dat kortharige Chows in de ring nu de waardering krijgen de ze verdienen, de tweede: drie internationale kampioenen Curly Coated Retriever met werktitel: een import, twee zelfgefokt, waarvan een wonend in Denemarken.
In  de jaren tachtig is Janneke Leunissen door Ploon de Raad bij De Hondenwereld gehaald. Kynologische journalistiek zou een rode draad in haar leven worden. Bij De Hondenwereld, daarna de Kennel Gazette, en vervolgens verder met Bas Bosch bij BBPress. Voor de Raad van Beheer verzorgde ze de rubriek Raad en Daad in Onze Hond. Van haar hand verscheen de tot nu toe enige uitgebreide Nederlandstalige rasmonografie De Chow Chow in Nederland.
Haar hele kynologische leven is Janneke Leunissen bestuurlijk actief geweest, in diverse verenigingen. Van secretaris van de KC Geleen en rayon Zuid en bestuurslid van de Schipperkes Club Nederland, via de FRC-commissie Curly Coated Retrievers en Kunogonda, tot momenteel secretaris van de Nederlandse Chow Chow Club. De Commissie Curly Coated Retrievers benoemde haar tot erelid.
Mevrouw Leunissen, namens de Raad van Beheer mag ik u, veelzijdige kynoloog, onderscheiden met de Gouden Erespeld."

erespeld

De erespeld