Hopelijk kunnen, als de coronasituatie het toelaat, in het najaar rode korthaar Yfke van het Bossche Front en rode langhaar Wichertsje van het Bossche Front gedekt worden.

Germke Grazyna van het Bossche Front14 juni 2003 – 20 januari 2017
Dertien en een half jaar heeft ze ons leven gedeeld, Germke Grazyna van het Bossche Front. Vanuit Beekbergen, waar ze werd geboren, verhuisde ze begin juli 2003 met ons mee naar Pieterburen, achter in de auto met haar moeder Parmelia Kuukivi en drie nestgenoten.

Moeder Kuuki
Dat ze geboren is, was niet ons idee. Dat heeft een voorgeschiedenis.
Haar moeder, de Finse Kuuki, bleek als pup en opgroeiende hond niet te zijn geaccepteerd door onze hechte groep van Chows en Curly Coated Retrievers.

Het Schipperke is het kleinste herdershondje. Op deze film kun je zien hoe onze Quippe en Rara - circa een half jaar oud - de pups van het X-nest van Ploon hoeden.

Enkele dagen naar haar aankomst in Nederland maakten we dit YouTube-filmpje van Schipperke Faksimil Quippe Boni, waarop duidelijk te zien is dat zij en de Chow Chows nog echt aan elkaar moeten wennen.

Meedoen aan tentoonstellingen is interessant, omdat je dan ziet hoe je eigen hond uitkomt tussen zijn soortgenoten. Het is ook leerzaam om andere honden te bekijken. Showen is een spel. Het geeft voldoening om je hond zo te presenteren, dat zijn mooie punten zo goed mogelijk over het voetlicht komen. Dat vereist oefening. Honden uitbrengen is hondensport, waarin het om teambuilding en timing gaat.

Op 31 januari 2014 is Hidde overleden. Hij stamt uit het eerste nest dat in Pieterburen is geboren, op 28 september 2003. Daarin zaten twee teven en een reu, en we besloten de kortharen te houden: de reu Hidde en zijn zus Hinke. Wat waren we trots op Hidde, een prachtige zoon van de geweldige Paramount Stylish Smooth en onze Fokeline van het Bossche Front, twee rode kortharen.

Magnus heeft, kennelijk uit gemakzucht en gewoonte, de neiging een geopereerd achterbeen te ontlasten. Zijn hersens moeten worden ingeseind dat hij gewoon op vier benen lopen kan. Bowen therapie lijkt een goede manier om die boodschap bij hem binnen te krijgen.

Eclips van het Bossche Front, geboren op 16 april 1999, is op 26 november 2011 overleden. Op en versleten was ze.
Clip was een van de drie zwarte langharen uit het eerste nest van Parmelia Kuukivi. Ze is aangehouden als gezelschapsdame voor haar moeder.
Die taak heeft ze vier jaar vervuld. Toen kreeg Kuuki het G-nest waaruit Germke bleef.
Tijdens de verhuizing naar Pieterburen bleek Clip zich thuis te voelen bij Dy-Na-Mies van de Rekels en mix-Chow Jixi, en bij hen is verder ze gebleven.
Clip voldeed helaas niet aan onze normen als fokdier. Maar als gezelschapsdier was ze topklasse. Een Chow met een kop erop.  Maar wel een heel lieve kop, want ze was de vriendelijkheid zelve. Door haar onverstoorbaarheid - wat ze in haar hoofd had voerde ze uit , waarschuwingen waren aan haar niet besteed - riep ze wel eens irritaties op bij de andere honden. Maar 'incidenten' waren altijd situatiegebonden,  en ook zo weer vergeten, bij beide partijen.
Haar vitaliteit was bewonderenswaardig evenals haar doorzettingsvermogen. We hebben een grootse hond aan haar gehad en zullen vaak aan haar terugdenken.

Tot ons grote verdriet is op 5 juli 2012, onze jongste Chow, de net eenjarige Sibrich Serafine van het Bossche Front, ingeslapen. Passend bij haar engelachtige tweede naam misschien wel de allerliefste Chow die we ooit hebben gehad, met haar uitgesproken zachte karakter, vriendelijk, volgzaam en altijd zonnig en opgewekt. Een genot dus in de omgang, maar ook om naar te kijken: ze was een plaat van een Chow. Dat zo’n schat door het noodlot is getroffen, is een zwaar gelag.

We zijn de eigenaars van pups uit recente nesten zeer erkentelijk dat ze hun honden uitbrengen op shows.
Verheugend is het resultaat van
- Mees van het Bossche Front, e: Birgit Hildebrandt (D), is Duits VDH en Luxemburgs Kampioen en Duits VDH en Club en Luxemburgs Jeugdkampioen.
- Nestor van het Bossche Front, e: Jan van Tilborg: beste reu in Bleiswijk november 2009.
- Nout van het Bossche Front, e: Patricia Zwarts-Matlung: Beste Baby NCCC Clubmatch 2009, Jeugdwinner 2009 in Amsterdam, Nederlands en Duits VDH en Club Jeugdkampioen, en NCCC Chowreu van het Jaar 2010.
- Nynke van het Bossche Front, e: J. Choufoer en C. Blom: reserve CAC NCCC Clubmatch 2010.
- Orso van het Bossche Front, e: Monique van den Berg: beste reu in Wijchen december 2009.

Onze eigen Quinta Alba van het Bossche Front werd in Bleiswijk 2010 vijfde beste puppy van de show op zondag en Ploon van het Bossche Front werd beste Chowpuppy op de Winner 2010.